„Te magad légy a változás, amit a világban látni szeretnél!” – Gandhi és az elektronikus szerződéskötés

2023. május 18. Írta: Eszerződés.hu Olvasási idő: kb. 5 perc

Tudtad, hogy Mahatma Gandhi – akitől a címbeli idézet is származik – jogászként diplomázott, és pályája kezdetén Bombayben vezetett sikeres ügyvédi irodát? Amikor később, a XX. század egyik legeredetibb politikusaként változásról és példamutatásról beszélt, persze nem a digitalizációra gondolt. Ám tapasztalatunk szerint az elektronikus szerződésekkel kapcsolatban is tökéletesen helytálló az elhíresült mondás. Ha fejlődni szeretnél digitalizációban, üzleti partnereidet is magaddal kell vinned a változás útján. Alább hozunk neked néhány tippet, melyekkel az egyszerűség és fenntarthatóság példájának továbbadója, a digitális átalakulás „forradalmára” lehetsz te magad is.

Gandhi és az elektronikus szerződéskötés

A jogi megállapodások világában a változás akkor kivitelezhető, ha a digitális transzformációban mutatott példád ragadós. Szerződést kötni ugyanis csak akkor tudsz hiteles elektronikus formában, ha a szerződéses partnered is veled tart ebben. Amíg az ügyfeled vagy megbízód, tehát a megállapodást aláíró másik fél vonakodik elektronikusan szerződni (vagy cége valamiért még nem engedélyezi ezt az eljárást), addig vele te sem használhatod a máshol már jól bevált digitális eszköztárat. Hoztunk tehát néhány olyan javaslatot, melyekkel átsegíthedet partneredet a kezdeti nehézségeken.

Mit tehetsz cégvezetőként, ha üzleti partnered vonakodik az elektronikus szerződéskötéstől, és papíron szeretne aláírni?

Íme nyolc leghasznosabb tanácsunk aktív áttérőknek, azaz a digitális transzformáció olyan élharcosainak, akik partnerük dolgát is szívesen megkönnyítenék, miközben saját feladatuk is egyszerűsödik ezáltal:

1. Magyarázd el az előnyöket:

Beszélj neki a elektronikus szerződéskötés előnyeiről, mint például az idő- és költségmegtakarítás, a gyorsabb folyamatok és az egyszerűbb archiválás. Hangsúlyozd, hogy az elektronikus formátum hatékonyabb és környezetbarátabb!

2. Biztosíts garanciát a jogi érvényességre:

Tájékoztasd arról, hogy az elektronikus szerződéskötés ugyanolyan jogi érvényességgel bír, mint a hagyományos papíralapú szerződések (ld. erről korábbi írásunkat). Emelj ki olyan jogi irányelveket, mint az elektronikus aláírásról szóló törvény, amely biztosítja a jogi biztonságot.

3. Mutass aktívan példát:

Hozz fel sikeres eseteket vagy történeteket olyan vállalkozásokról a saját, közvetlen környezetedből, amelyek áttértek az elektronikus szerződéskötésre, és javultak a folyamataik, hatékonyságuk és ügyfélélményük.

4. Nyújts könnyen használható eszközöket:

Ajánlj olyan digitális eszközöket vagy platformokat, amelyek lehetővé teszik az elektronikus szerződéskötést, például az Eszerződés.hu megoldását. Mutasd meg neki az olyan funkciókat, mint az elektronikus aláírások, dokumentumok megosztása és nyomon követése.

5. Bizonyítsd a biztonságot:

Hangoztasd az elektronikus adatvédelmi és biztonsági intézkedések fontosságát, melyeket egyébként az Eszerződés.hu maradéktalanul garantál. Ismertesd a titkosítást, a jogosultságkezelést és a más védelmi mechanizmusokat, amelyeket az elektronikus szerződéskötési platformok alkalmaznak.

6. Kínálj könnyű hozzáférést és támogatást:

Ha te már használsz digitális szerződéskötési platformot, mutasd be a felhasználóbarát felületet, és garantáld a partnerednek a könnyű hozzáférést és használatot. Számolj be a nálunk elérhető szakemberekről, ügyfélszolgálati munkatársakról, akik nemcsak neked, hanem neki is örömmel segítenek az átállás során felmerülő kérdésekben vagy problémákban.

7. Ajánlj rugalmas megoldásokat:

Kínálj olyan lehetőségeket, amelyek lehetővé teszik a partnerednek a hibrid megközelítést. Például, kezdhet először elektronikusan aláírni együttműködési megállapodásokat, majd fokozatosan kibővíthetitek az elektronikus szerződéskötést más területekre is.

8. Vond be mint együttműködő partnert:

Emlékeztesd az üzleti partneredet arra, hogy mindkét fél számára előnyös az elektronikus szerződéskötés. Kérd meg arra, hogy legyen nyitott az új technológiákra és folyamatokra, és működjön együtt veled a digitális átállásban. Ha levelezni, számlázni, konferenciára jegyet foglalni már szokott elektronikus eszközök segítségével, a jogi megállapodás sem lehet kivétel!

Elektronikus szerződés: együtt egyszerűbb!

Reméljük, hogy ezek a javaslatok segítenek az üzleti partnereidnek is megérteni az elektronikus szerződéskötés előnyeit és pillanatok alatt áttér veled az elektronikus formára. Abban mindenesetre szinte biztosak vagyunk, hogy a múlt évezred egyik leghíresebb jogásza, Gandhi is támogatná ezt a fajta a fejlődést…

—-

Próbáld ki költségektől és kötelezettségektől mentesen az elektronikus szerződést, csapatunk szívesen válaszol a felmerülő kérdésekre is. Írj nekünk Facebookon!

—-

Még nem ismered az elektronikus szerződés eszköztárát, de szívesen kipróbálnád ingyen?

Kipróbálom

A blogposztokban megjelenő minden információ tájékoztató jellegű, és nem minősül jogi tanácsadásnak. A blogon szereplő információ nem használható jogi tanácsadás, információ vagy vélemény helyettesítéseként.
Hírlevél feliratkozás
Többet szeretnél tudni egy olcsóbb és biztonságosabb megoldásról?
Ismerd meg az Eszerződés.hu-! És az elektornikus számlázás után válts elektronikus szerződéskötésre is!
A cikk szerzője: Eszerződés.hu