Szerződésektől az elektronikus szerződésekig

2023. április 25. Írta: dr. Cserepka Balázs Olvasási idő: kb. 3 perc

Lassan 4 éve nap mint nap beszélgetek cégvezetőkkel, akik szeretnének átállni elektronikus szerződésekre, szeretnének papírmentesek lenni, de még mindig nehezen veszik rá magukat a váltásra. Pedig pár kattintás, és kész is lenne. Vajon miért van ez így, miért ragaszkodnak még mindig annyira a megszokott, de ódivatú posta / futár, “szkenneld be és küldd el” típusú megoldásokhoz?

elektronikus szerződés

A szerződéskötés nem egy mai “találmány”, az emberiség története folyamán fontos szerepet játszott a jogi, társadalmi és gazdasági életben. A mai napig három különböző formáját különböztetjük meg a jognyilatkozat tételének (a Ptk is ezeket szabályozza). Jognyilatkozatokat szóban, írásban és ráutaló magatartással is tehetünk. Sokaknak még mindig elegendő a szóbeli megállapodás, de már a rómaiak is tudták, hogy ez nem a legjobb szerződéskötési módszer. „Verba volant, scripta manent”, mondták, azaz “a szó elszáll, az írás megmarad”.

Ha többet szeretnél megtudni az elektronikus szerződések kapcsán felmerülő kérdésekről, nézd meg a témában készült további cikkeinket!

Írásbeli szerződések papíron és elektronikusan

A gazdasági életben elengedhetetlen, hogy írásban kössük meg a szerződéseket, és van, amikor ezt a törvényalkotó jogszabályokban is szabályozza, kötelező érvényűvé teszi (például a munka törvénykönyve, vagy a felnőttképzési törvény). Mégis, ezeket a szerződéseket már nem a klasszikus írásbeli kritériumoknak megfelelően kötjük. A felek egymás jelenlétében már nagyon ritkán írnak alá szerződést. Az Eszerződés.hu-nál évek óta, amikor csak megkérdezem a leendő felhasználót, hogy most hogyan kötik a szerződéseket, szinte kivétel nélkül említik az e-mail útján megkötött szerződést, vagy a papír alapú (elküldöm, kinyomtatja, aláírja, beszkenneli, visszaküldi, kinyomtatom, aláírom, beszkennelem, visszaküldöm) megoldást. Szinte már elektronikus szerződés ez is, de valójában egyáltalán nem az. A törvény szigorúan szabályozza a formai követelményeket, nem érdemes ezen a nulladik lépésen elbukni.

Az elektronikus szerződés

A modern korban, a digitális forradalom és az internet korában, a papír alapú írásbeli szerződések mellett az elektronikus szerződések és digitális aláírások használata is elterjedt. Az elektronikus szerződések lehetővé teszik az üzleti tranzakciók gyorsabb és hatékonyabb lebonyolítását, valamint a dokumentáció egyszerűbb kezelését.

Ám, hogy a bevezetőben említett kérdésre is válaszoljak, azért ragaszkodunk a papírhoz, mert megszoktuk és nehezen mozdulunk ki a komfortzónából. Ráadásul a szerződés aláírója helyett általában a cégen belül elvégzi a “papírozást” más, pedig annak a munkatársnak az értékes idejét sokkal hasznosabban is el lehet tölteni. Így a kényelemből is csak egyszer, pár percre kell igazán kimozdulni – hogy aztán beleülhessünk egy még kényelmesebbe.

—-

Próbáld ki költségektől és kötelezettségektől mentesen az elektronikus szerződést, csapatunk szívesen válaszol a felmerülő kérdésekre is. Írj nekünk Facebookon!

Kipróbálom

A blogposztokban megjelenő minden információ tájékoztató jellegű, és nem minősül jogi tanácsadásnak. A blogon szereplő információ nem használható jogi tanácsadás, információ vagy vélemény helyettesítéseként.
Hírlevél feliratkozás
Többet szeretnél tudni egy olcsóbb és biztonságosabb megoldásról?
Ismerd meg az Eszerződés.hu-! És az elektornikus számlázás után válts elektronikus szerződéskötésre is!
A cikk szerzője: dr. Cserepka Balázs
Balázs 2018-ban egy kartotéklabirintusból érkezett az Eszerződés.hu csapatába, ahol alkalma adódott átélni a papíralapú ügyintézés minden kellemetlen vetületét és egy életre meggyűlölni a nyomtató hangját. Nem meglepő, hogy úgy döntött, inkább örökre megváltoztatja a szerződéskötési folyamatokat, mint hogy még egyszer négy példányban kelljen iktatnia valamit. Balázs megingathatatlan precizitást és stabil jogi hátteret hozott magával a csapatba, amelyben a jogi folyamatok digitális transzformációját segíti elő. Jelenleg a jogi részleget irányítja, melyben szinte a kezdetektől a jogi megfelelésért és biztonságért felel. Pillanatok alatt átlátja szervezetek teljes szerződéskötési folyamatait, majd lelkesen optimalizálja azokat. Jogászként a szaktudásával elhivatottan nyújt támogatást ügyfeleink számára.