Fenntarthatóság elektronikus szerződéssel: 30 család éves fogyasztása megspórolva!

2023. június 14. Írta: dr. Cserepka Balázs Olvasási idő: kb. 3 perc

Az elektronikus aláírások régóta velünk vannak, de igazán a COVID-19 okozta pandémia alatt kerültek igazán reflektorfénybe. Ami igazán fontos a fenntarthatóság szempontjából, az az, hogy ezeket nem kell kinyomtatni x példányban és y példányszámban pedig iktatni.

Fenntarthatóság elektronikus szerződésekkel

Ha csak az Eszerződés.hu-n keresztül megkötött szerződéseket vizsgáljuk, már itt is jól láthatóan magas számokat kapunk eredményként. A cikk megírása pillanatáig összesen 440.663 szerződést kötöttek meg az ügyfeleink az Eszerződés.hu rendszerében. Hadd hívjalak most meg egy kis játékra! Szerinted ez hány tonna kinyomtatott papírt jelentene összesen?

Hány papírlap – mennyi anyag és energia – „néhány” kinyomtatott szerződés? Digitalizáció fenntarthatósági szempontból

Ha megvizsgáljuk ezt a hatalmas számot, és 7 oldallal megszorozzuk (ennyi átlagosan egy szerződés terjedelme, bár természetesen az egyoldalas megállapodástól a több 10 oldalas kivitelezési szerződésen át sok mindent megtalálunk), akkor a rendszerben lévő szerződésekkel már 3.084.641 kinyomtatott papírlapot kapunk eredményül. Ezt a számot még minimum dupláznunk kell, mivel két példányban kell nyomtatni, tehát 6.169.282 db A4-es papírt spórolt meg az Eszerződés.hu. Eddig. Ez a minimum szám, hiszen itt nem számoltuk azokat az eseteket, amikor tévesen vagy hibáson nyomtattak ki egy szerződést, amit az Eszerződés.hu rendszerében kattintásokkal tudunk javítani. Emellett azt sem kalkulátuk bele, amikor többszereplős egy szerződés, vagy több példányszámban kell kinyomtatnunk, ezek kalkulációit az olvasó fantáziájára bízzuk.

Mi most a számolgatásunkat ezzel a több mint 6 millió darabszámmal vigyük tovább. Anyagba és energiába átszámítva 92.234 kg fát, 1.606.834 liter vizet és 330.082 Kwh energiát jelent. Talán a legutolsó számmal tudjuk bemutatni legjobban, hogy mit is jelent ez a hétköznapi életünkre fordítva, hiszen közel 30 család átlagos éves fogyasztásának megtakarítását jelenti ez a szám. Ráadásul ez folyamatosan nőni fog, hiszen egyre többen választják már az elektronikus szerződéskötést a papír alapú alárások helyett. Ha az összes szolgáltatót vizsgálnánk, és nemcsak lokálisan, azaz Magyarországon, hanem az egész világon, megdöbbentő eredményt kaphatunk. Tehát ténylegesen zölddé lehet válni azzal, hogy nem a hagyományos, papíralapú szerződéskötéshez folyamodunk! Célunk nekünk is és a felhasználóinknak is, hogy csökkentsük a papírfogyasztást.

Mi a helyzet a tárolással fenntarthatóság szempontjából?

A másik nélkülözhetetlen szempont, hogy a sok kinyomtatott dokumentumot tárolnunk is kell, ha nem digitálisan írunk alá. Tapasztalatunk szerint mindig útban van az a dokumentum, de ha egyszer pont kellene, akkor nem találjuk sehol… Az Eszerződés.hu a megkötött szerződéseket kiküldi a szerződésben szereplő feleknek, az ingyenesen használhaztó tárhelyfiókjukban pedig mindig meg is találják, ha pont keresik azt a szerződést.

 

Érdekel, milyen extra funkciókkal találkozol az Eszerződés.hu-nál?

—-

Próbáld ki költségektől és kötelezettségektől mentesen az elektronikus szerződést, csapatunk szívesen válaszol a felmerülő kérdésekre is. Kezeld a szerződéstkötést igazán 21. századi módon! Ha kérdésed ven, írj nekünk Facebookon!

 

Szeretnél a fenntarthatóság figyelembevételével szerződni?

Kipróbálom!

A blogposztokban megjelenő minden információ tájékoztató jellegű, és nem minősül jogi tanácsadásnak. A blogon szereplő információ nem használható jogi tanácsadás, információ vagy vélemény helyettesítéseként.
Hírlevél feliratkozás
Többet szeretnél tudni egy olcsóbb és biztonságosabb megoldásról?
Ismerd meg az Eszerződés.hu-! És az elektornikus számlázás után válts elektronikus szerződéskötésre is!
A cikk szerzője: dr. Cserepka Balázs
Balázs 2018-ban egy kartotéklabirintusból érkezett az Eszerződés.hu csapatába, ahol alkalma adódott átélni a papíralapú ügyintézés minden kellemetlen vetületét és egy életre meggyűlölni a nyomtató hangját. Nem meglepő, hogy úgy döntött, inkább örökre megváltoztatja a szerződéskötési folyamatokat, mint hogy még egyszer négy példányban kelljen iktatnia valamit. Balázs megingathatatlan precizitást és stabil jogi hátteret hozott magával a csapatba, amelyben a jogi folyamatok digitális transzformációját segíti elő. Jelenleg a jogi részleget irányítja, melyben szinte a kezdetektől a jogi megfelelésért és biztonságért felel. Pillanatok alatt átlátja szervezetek teljes szerződéskötési folyamatait, majd lelkesen optimalizálja azokat. Jogászként a szaktudásával elhivatottan nyújt támogatást ügyfeleink számára.