Szerződéskötés „kicsikkel és nagyokkal”

2023. június 28. Írta: dr. Cserepka Balázs Olvasási idő: kb. 5 perc

Szerződéskötés előtt érdemes mindig utánajárni, hogy pontosan kivel is szerződünk. Ha társasággal, azaz valamilyen céggel szerződünk, akkor már számos különböző szolgáltatás elérhető Magyarországon is, ami megmutatja az adott cég naprakész információit. Ha teljesen új partnerrel dolgozunk, ezt szinte mindig érdemes használni, nehogy egy problémás, vagy akár a megszűnés szélén álló céggel szerződjünk, és a munkánk után ne lássuk a jövedelmet.

A partnerméret és szerződéskötés összefüggései

Természetesen ha egy egyéni vállalkozóval szerződünk, és bízzuk meg munkával, ott nincsenek ilyen profi lehetőségeink átvizsgálni a partnert, viszont sokkal könnyebben tudjuk elérni közvetlenül, és megvitatni vele a problémás ügyeket. Akármilyen cégméretről is van szó, formális megállapodásra mindenképp van szükségünk. Ám a kisebb (rugalmasabb) vagy nagyobb (bürokratikusabb) cégek esetében más-más szerződéskötési folyamatokkal találkozunk. Lássuk, milyenek is ezek!

Miért fontos egyáltalán, hogy legyen szerződés?

Sajnos még 2023-ban is sokszor hangsúlyoznunk kell, hogy a szerződés nem azért van, hogy még egy nyűg legyen a vállalkozásunk életében, hanem azért, hogy védjen bennünket és a másik felet. A szerződés a felek egybehangzó akaratnyilatkozata, amiből kiderül, hogy mit vár el az egyik fél a másiktól.

Szerződéskötés kis cégekkel

Ha mikrovállalkozásokkal vagy egyéni vállalkozásokkal találkozunk, sokszor tapasztaljuk, hogy ők nem kívánnak írott szerződést kötni, és ha véletlenül mégis szükséges egy szerződés vagy egy egyszerűbb teljesítési igazolás, akkor azt majd utólag „lepapírozzák”.

Pedig ha jogtudatosak szeretnénk lenni, egy új szerződés megírása nem egy óriási ördöngösség. Bár sokan félnek attól, hogy elrontják, de tényleg csak azokat a leglényegesebb elemeket kell belefoglalni, amik a partnerek között fontosak. Az egyetemen is azt tanították a polgári jog előadásokon, hogy nem a hosszú szerződés a jó, hanem a lényegretörő. Kisebb vállalkozások esetén könnyű egymást megismerni és megállapodni formálisan, hiszen nem többlépcsős bürokrácián kell átvergődni, hogy elérjék a felek egymást, így online is könnyen tudnak egymással szerződést kötni és kommunikálni.

Szerződéskötés nagy cégekkel

A nagyvállalatoknál teljesen más a helyzet. Ott nem a kérdés, hogy legyen azonnal szerződés és (nagyon helyesen) ritkán lehet tapasztalni utólagos “papírozást”. Ez annak is köszönhető, hogy a feladatkörök és felelősségi körök pontosan körül vannak határolva. A legtöbb esetben szakembereket foglalkoztatnak az egyes területeken, így amikor egy nagyvállalattal köt szerződést egy magánember vagy egy kkv, akkor profin megalkotott terjedelmesebb szerződést kap maga elé. (Ebből is fakad az, hogy egy kkv cégvezetője nem feltétlenül szeretne szerződést létrehozni, de ez egy hibás hozzáállás.) Itt is megvannak a helyzetből adódó problémák, nem mindig egyértelmű, hogy kivel tudunk a szerződéssel kapcsolatban kommunikálni, és többlépcsős bürokrácián kell áthámoznia magát az embernek, ha kompetens döntéshozóval szeretne kapcsolatba kerülni.

Nagyvállalatnál ritka, hogy a kisebb cég szerződését használják, a nagyvállalat küldi a sajátját. Bár rendszering ragaszkodnak a saját folyamataihoz, de ha papír alapon szeretnének aláírni, mi pedig digitálisan intéznénk ezt a munkafolyamatot, itt is megpróbálhatunk érvelni. Ugyanis sok változás alulról érkezik, és jól eséllyel próbálhatjuk a „nálunk nagyobb” partnert is rávenni arra, hogy digitálisan írjanak velünk alá.

Az egyéni innováció és elhivatottság ereje

Ha sok kkv összefog, és az árral szemben úszva kicsi, de örvénylő forradalmat indítanak a nagyvállalati tengerben, közösen átrendezhetik az erőviszonyokat és új lehetőségeket teremthetnek mindenkinek. Ez a megközelítés fontos lehet a nagyvállalatok számára is, amelyek gyakran ragaszkodnak bevált folyamataikhoz és hagyományos szerződéskötési gyakorlataikhoz. De egyre inkább felismerik, hogy nekik is érdemes figyelmet fordítani a kkv-k kreativitására és agilitására, mivel ezek a készséges új lehetőségek forrásai.

Szerződéskötés digitálisan

Az Eszerződés.hu-t használó kkv-k vagy nagyvállalati cégvezetők már ráébredtek arra, hogy mennyire fontos a saját és partnereik életét megkönnyíteni a digitalizált folyamatok bevezetésével. Nem is olyan nehéz meghívni akár nagy cégvezetőket is elektronikus szerződések használatára, csak látniuk kell azt, hogy mennyivel könnyebb lesz ezután a szerződéskötési folyamat. (Erről korábban itt írtunk: „Te magad légy a változás, amit a világban látni szeretnél!”) Mi magunk is folytattunk már olyan beszélgetést nagy cég vezetőjével, ami meggyőzte, kezdjen a vállalkozásában elektronkus szerződéskötést alkalmazni: ha magányszemélyként írt így alá például a gyermeke után hozzájárulási nyilatkozatot vagy utazási szerződést, ez könnyebben érthetővé vált a számára is.

Egyre többen választják a kényelem, gyorsaság, egyszerűség és biztonság miatt ezeket a szolgáltatásokat. Próbáld ki te is 14 napig kötelezettségmentesen!

Érdekel, milyen extra funkciókkal találkozol az Eszerződés.hu-nál?

—-

Próbáld ki költségektől és kötelezettségektől mentesen az elektronikus szerződést, csapatunk szívesen válaszol a felmerülő kérdésekre is. Kezeld a szerződéstkötést igazán 21. századi módon! Ha kérdésed ven, írj nekünk Facebookon!

Kipróbálom

A blogposztokban megjelenő minden információ tájékoztató jellegű, és nem minősül jogi tanácsadásnak. A blogon szereplő információ nem használható jogi tanácsadás, információ vagy vélemény helyettesítéseként.
Hírlevél feliratkozás
Többet szeretnél tudni egy olcsóbb és biztonságosabb megoldásról?
Ismerd meg az Eszerződés.hu-! És az elektornikus számlázás után válts elektronikus szerződéskötésre is!
A cikk szerzője: dr. Cserepka Balázs
Balázs 2018-ban egy kartotéklabirintusból érkezett az Eszerződés.hu csapatába, ahol alkalma adódott átélni a papíralapú ügyintézés minden kellemetlen vetületét és egy életre meggyűlölni a nyomtató hangját. Nem meglepő, hogy úgy döntött, inkább örökre megváltoztatja a szerződéskötési folyamatokat, mint hogy még egyszer négy példányban kelljen iktatnia valamit. Balázs megingathatatlan precizitást és stabil jogi hátteret hozott magával a csapatba, amelyben a jogi folyamatok digitális transzformációját segíti elő. Jelenleg a jogi részleget irányítja, melyben szinte a kezdetektől a jogi megfelelésért és biztonságért felel. Pillanatok alatt átlátja szervezetek teljes szerződéskötési folyamatait, majd lelkesen optimalizálja azokat. Jogászként a szaktudásával elhivatottan nyújt támogatást ügyfeleink számára.