Digitális nomád vagy egyéni vállalkozó vagy? Használj szerződéseidhez elektronikus aláírást!

2023. július 18. Írta: dr. Cserepka Balázs Olvasási idő: kb. 5 perc

Minél több a digitális eszköz és megoldás a világban, minél jobban fellazulnak a munkáltatói követelmények, és minél több a szabadúszó munkavállaló, annál jobban duzzad a digitális nomádok tábora is. Talán magad is ismersz laptoppal utazgató freelancereket, akik egyik nap Thaiföldről, másik nap a XIII. kerületből jelentkeznek be az online megbeszélésekre, de mindig pontosan tisztában vannak a legfrissebb felhőmegoldásokkal, hiszen azokon „élnek”. Te magad is utazó-dolgozó vagy, esetleg otthonod és/vagy egy coworking iroda kellemesen hűvös dolgozószobájából végzed el a napi feladatokat? Lássuk, mit tartogatnak számodra a tevékenységed jogi kihívásai!

Használj szerződéseidhez elektronikus aláírást!

Digitális nomád munkastílus: eszik vagy isszák?

Kezdjük egyből a legelején! Kik is azok a digitális nomádok? Egyre többet halljuk főleg a pandémia közben és után, hogy egyre nagyobb a digitális nomádok tábora, és szinte már mindenki ismeretségi körében van ilyen személy, de nem tudtuk, hogy így hívják őket.

„Digitális nomádnak azt a személyt nevezhetjük aki helyfüggetlenül, a mai technológiai lehetőségek kihasználásával végzi a munkáját. Tehát a digitális nomád legtöbbször egy laptoppal felszerelt vállalkozó, freelancer, vagy helyfüggetlen munkát végző alkalmazott, aki munkáját gyakori utazás mellett, a világ legkülönbözőbb helyeiről végzi.”

Manapság már nem furcsa az, hogy van olyan munkatársunk akivel nap mint nap együtt dolgozunk, de soha nem találkoztunk még személyesen. Rengeteg digitális eszköz segíthetni a napi munkánkat. Ez korábban szinte elképzelhetetlen volt, de manapság a munkáltatóknak szembe kell nézni azokkal a munkavállalói igényekkel, hogy nem az irodában tölti a dolgozó a munkaidejét, hanem bárhol, csak a feladat legyen elvégezve.

Ilyenkor is felmerülhet az a kérdés, hogy hogyan lehet elérni ezt a személyt, vagy ha én vagyok a digitális nomád, akkor hogyan tudom elérni a megrendelőket akár egy szerződés aláírására. A felgyorsult világban, ahol ha a pénztárcánk engedi, a világ bármely pontjára szinte 24 óra alatt el lehet jutni, nem biztos, hogy egy aláírás vagy szerződés létrehozás miatt szeretnénk csak repülőre szállni, autóba ülni. Egyre ritkább az, hogy személyes jelenlétet kíván a szerződés aláírása, de azt meghagyhatjuk a politikusoknak, hogy a sajtó jelenlétében ünnepélyes kézfogás kíséretében írjanak alá megállapodásokat. A vállalkozás életében ezt történhet már teljesen online.

Hogyan szerződj digitális nomádként, egyéni vállalkozóként?

Csak amiatt, mert 1-2 szerződésem van évente, nem érdemes kockáztatni, hogy akkor létre sem hozom azokat, mert ezzel felesleges veszélynek tennénk ki magunkat. Pár kattintással könnyen elérhető már egy alap szerződés sablon, ami testreszabás után azonnal használható. Hatalmas érték ilyenkor a gyorsaság, ezt segíti elő az online szerződéskötés, hiszen azonnal rendelkezésre áll, és pár perc alatt lehet létrehozni. Ha rendelkezésünkre áll már egy kész szerződésminta akkor a percek már csak másodpercek.

Azt a néhány szerződést is, amit esetleg digitális nomádként évente megkötsz, érdemes online tárolni, hiszen így bármikor eléred az eredeti példányt. Az Eszerződés.hu is nyolc év tárolást vállal a szerződésekre, és előfizetés sem szükséges végig a nyolc év alatt, mert előfizetés nélkül is elérhetőek lesznek a szerződések. Ha csak kaptunk partnerünktől egy e-szerződést, de kiküldeni nem szeretnénk senkinek, akkor is teljesen ingyenes az aláírás és a tárolás, ezekkel sem kell bajlódnia a partnerünknek.

Egyéni vállalkozás, vagy egyéni cég legyen a cégforma?

De nézzünk rá arra is, hogy ha a szerződéseink rendben vannak, akkor a cégformát is helyesen válasszuk. Először is, ha egyéni vállalkozóként dolgozol, a tevékenységedből eredő kötelezettségekért teljes vagyonoddal felelsz. Többféle tevékenységet, sőt, több különböző helyen is folytathatsz, bár vannak olyan tevékenységek, melyek engedélyhez kötődnek. Ha ilyen tevékenységet választasz, és több lokáción, ezeket mindenhol érvényesítened kell. (Forrás: Wolters Kluwer jogtár, 15. §.)

Ha egyéni céget szeretnél alapítani, ahhoz már az alapító okiratban meghatározott jegyzett tőkére lesz szükség. Kétszázezer forint alatti jegyzett tőkével ez csak pénz lehet, afelett nem pénzbeli hozzájárulást is tartalmazhat és a pénzbeli és a nem pénzbeli hozzájárulást az alapításkor rendelkezésre kell bocsátani. (Forrás: Wolters Kluwer jogtár, 26. §.)

Összességében azt javasoljuk, hogy digitális nomádként is mindig tartsd szem előtt a jogi megfelelés és az üzleti együttműködések jogi szabályait, mert komoly kockázatot vállalsz, ha valami mégsem stimmel. Ha kipróbálnád, milyen egy digitális rendszerben működni a partnereiddel, az e-szerződést próbáld ki most!

—-

Próbáld ki költségektől és kötelezettségektől mentesen az elektronikus szerződést, csapatunk szívesen válaszol a felmerülő kérdésekre is. Kezeld a szerződéstkötést igazán 21. századi módon! Ha kérdésed ven, írj nekünk Facebookon!

A blogposztokban megjelenő minden információ tájékoztató jellegű, és nem minősül jogi tanácsadásnak. A blogon szereplő információ nem használható jogi tanácsadás, információ vagy vélemény helyettesítéseként.
Hírlevél feliratkozás
Többet szeretnél tudni egy olcsóbb és biztonságosabb megoldásról?
Ismerd meg az Eszerződés.hu-! És az elektornikus számlázás után válts elektronikus szerződéskötésre is!
A cikk szerzője: dr. Cserepka Balázs
Balázs 2018-ban egy kartotéklabirintusból érkezett az Eszerződés.hu csapatába, ahol alkalma adódott átélni a papíralapú ügyintézés minden kellemetlen vetületét és egy életre meggyűlölni a nyomtató hangját. Nem meglepő, hogy úgy döntött, inkább örökre megváltoztatja a szerződéskötési folyamatokat, mint hogy még egyszer négy példányban kelljen iktatnia valamit. Balázs megingathatatlan precizitást és stabil jogi hátteret hozott magával a csapatba, amelyben a jogi folyamatok digitális transzformációját segíti elő. Jelenleg a jogi részleget irányítja, melyben szinte a kezdetektől a jogi megfelelésért és biztonságért felel. Pillanatok alatt átlátja szervezetek teljes szerződéskötési folyamatait, majd lelkesen optimalizálja azokat. Jogászként a szaktudásával elhivatottan nyújt támogatást ügyfeleink számára.