Megbízási? Adásvételi? Bérleti? Munkaszerződés? – Mikor melyik kell, és milyen legyen?

2023. május 31. Írta: dr. Cserepka Balázs Olvasási idő: kb. 5 perc

Ahhoz, hogy szemügyre vehessük a jellemző szerződéstípusokat és azok formai követelményeit, első körben tisztáznunk kell, mi is az a szerződés, miért fontos és szükséges egyáltalán. Amióta ember az ember, szerződések szabályozzák mindennapjainkat. A mai világban egy átlagos napon is rengeteg szerződés rendezi a viszonyainkat, és számos újat kötünk. Ha felszállunk a buszra és megváltjuk a jegyünket, már az is egyfajta szerződés: egy menetjegy számtalan felelősségi kört és szabályt tisztáz köztünk és a szolgáltató között. Sok esetben ezek a szerződések akaratunkon kívül születnek meg, és van olyan szituáció, amikor nekem mint szerződő félnek kell megszabnom a szerződés tartalmát. Ilyenkor jó tudni pontosan, hogy milyen szerződéstípusok állhatnak rendelkezésre. Íme néhány:

Mikor melyik szerződés kell, és milyen legyen?

Adásvételi szerződés

Az egyik leggyakrabban előforduló szerződéstípus az adásvételi szerződés. Bele sem gondolunk, de ha a piacon a lángososnál kiválasztjuk, melyik lángost szeretnénk megenni, azt megrendeljük, már ez egy adásvételi szerződés. Itt azonnal látszik, hogy nem szükséges minden szerződést leírnunk és aláiratnunk a másik féllel, viszont van olyan helyzet, amikor ez elengedhetetlen. Egy nagyobb értékű tárgy, gépjármű vagy ingatlan vásárlása szinte elképzelhetetlen adásvételi szerződés nélkül. Nagyon pontosan szabályozza a polgári törvénykönyv ezeket a szerződéseket, ezért ezeknél általában fontos és néhol kötelező is az ügyvéd, jogász jelenléte vagy segítségnyújtása.

Vállalkozási megbízási szerződés

Ezek a szerződéstípusok fordulnak elő az Eszerződés.hu-n leggyakrabban. A vállalkozási szerződés és a megbízási szerződés hasonló logikai alapokon nyugszik, mégis két teljesen külön szerződéstípusról van szó. A vállalkozási szerződés és a megbízási szerződés közti különbség a kötelem (azaz a kötelezettség és a jogosultság) típusán alapszik: míg a vállalkozási szerződés eredménykötelem, addig a megbízási szerződés gondossági kötelem. A megbízási szerződés esetében a megbízó egy feladat, szigorúan körülhatárolt tevékenység elvégzésére jogosítja fel és kötelezi a megbízott felet (tipikus példa erre például az ingatlanértékesítés ingatlanügynök által, akivel a tulajdonos megbízási szerződést köt). A vállalkozási szerződés pedig

Munkaszerződés

A szerződésekre szokták mondani, „jó, ha van”, viszont abban az esetben, amikor egy cég alkalmazottat vesz fel, nemcsak jó, ha van, itt kötelező. A munka törvénykönyve szabályozza, hogy mikor miként kell szerződést kötni, és még a benne szerepeltetni kötelező elemeket is (pl.: munkabér, munkavégzés helye). A munkaviszony kezdetétől számított 15 napunk van megkötni a szerződést, viszont pillanatok alatt is létrehozhatjuk az Eszerződés.hu rendszerében.

Bérleti szerződés

Egy ember az életében rengeteg bérleti szerződést köt. Hasonlóan az adásvételhez, legtöbbször észre sem vesszük, de vannak olyan szituációk, amikor a későbbi viták elkerülése érdekében a bérlés elején érdemes szerződésbe foglalni a bérleti szerződés alapszabályait. Hiszen akár egy számunkra kedves dolgot (pl.: gépjármű) adunk bérbe, azt a bérbevevő remélhetőleg rendeltetésének megfelelően fogja használni, mégis kellemetlen meglepetések érhetik az embert, amikor visszakapja a bérbe adott dolgot. A bérleti szerződésnél nem kötelező az ügyvéd, közjegyző részvétele nem kötelező, de nem árt biztosítani magunkat, mert egy rosszul megírt bérleti szerződésnél (főleg egy nagy értékkel bíró ingatlan esetében) kellemetlen és hosszas huzavona lehet, mire visszaszerzi az ember a saját tulajdonát. Itt is egyre tudatosabbak a lakást kiadók (nem véletlen, hiszen szinte mindenki ismer olyat, akinek volt már lakásbérleti problémája) és nagyon gyakran közjegyzőt is bevonnak a bérleti szerződés megkötésébe.

A fent nevesített szerződéstípusokon kívül számos más fajta szerződés is létezik, a legtöbb esetében a törvényalkotó nem ír elő formai követelményt, de mindig érdemes előre tájékozódni, hogy ne ilyen egyszerű dolgok miatt bukjunk szerződést. Az Eszerződés.hu-n található szerződés sablonok is jó kiinduló alapot nyújtanak, de egy szerződést, főleg ha sablonból dolgozunk, mindig célszerű személyre szabni, esetleg plusz pontokat, biztosítékokat beletenni. Nem szabad abba a hibába esnünk, hogy kihagyjuk ezt a biztonsági lépést, talán sokkal többet spórolunk azzal, ha az elején kérünk szakértői segítséget.

Kipróbálnád költségektől és kötelezettségektől mentesen az elektronikus szerződést? Ha igen, csapatunk szívesen válaszol a felmerülő kérdéseidre is.

—-

Próbáld ki költségektől és kötelezettségektől mentesen az elektronikus szerződést, csapatunk szívesen válaszol a felmerülő kérdésekre is. Írj nekünk Facebookon!

 

Kipróbálom

A blogposztokban megjelenő minden információ tájékoztató jellegű, és nem minősül jogi tanácsadásnak. A blogon szereplő információ nem használható jogi tanácsadás, információ vagy vélemény helyettesítéseként.
Hírlevél feliratkozás
Többet szeretnél tudni egy olcsóbb és biztonságosabb megoldásról?
Ismerd meg az Eszerződés.hu-! És az elektornikus számlázás után válts elektronikus szerződéskötésre is!
A cikk szerzője: dr. Cserepka Balázs
Balázs 2018-ban egy kartotéklabirintusból érkezett az Eszerződés.hu csapatába, ahol alkalma adódott átélni a papíralapú ügyintézés minden kellemetlen vetületét és egy életre meggyűlölni a nyomtató hangját. Nem meglepő, hogy úgy döntött, inkább örökre megváltoztatja a szerződéskötési folyamatokat, mint hogy még egyszer négy példányban kelljen iktatnia valamit. Balázs megingathatatlan precizitást és stabil jogi hátteret hozott magával a csapatba, amelyben a jogi folyamatok digitális transzformációját segíti elő. Jelenleg a jogi részleget irányítja, melyben szinte a kezdetektől a jogi megfelelésért és biztonságért felel. Pillanatok alatt átlátja szervezetek teljes szerződéskötési folyamatait, majd lelkesen optimalizálja azokat. Jogászként a szaktudásával elhivatottan nyújt támogatást ügyfeleink számára.